Grafik: LTU

Unik teknik spårar cancer

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Luleå Tekniska Universitet har utvecklat en ny teknik för att spåra ändtarmscancer

Det handlar om en unik teknik för att spåra ändtarmscancer som gör att sjukvården kan korta väntetider och snabbt ge besked om hur farlig tumören är.

–Tekniken bygger på en kombination av så kallad stimulerad Ramanspektroskopi och holografi som gör det möjligt att snabbt få fram en tydlig bild av hur långt cancern utvecklats, säger Eynas Amer, forskare inom experimentell mekanik och strömningslära vid Luleå tekniska universitet.

Ändtarmscancer, är en allvarlig sjukdom som drabbar båda könen. I Sverige insjuknar varje år omkring 6 000 personer av ändtarmscancer och mer än 40 % av dessa avlider. Antalet beräknas att dubblera fram till år 2030 på grund av ökad livslängd. Tumören uppkommer oftast från förstadier i form av polyper i ändtarmen. I dagsläget upptäcks cancern oftast i ett sent skede av patienten själv, antingen på grund av förändrade avföringsvanor eller på grund av blodbrist då tumören blöder små mängder blod. 

Om ändtarmscancer och ofarliga polyper upptäcks tidigt ökar överlevnadschansen dramatiskt.  Den nya tekniken som är en kombination av stimulerad Ramanspektroskopi och holografi är speciellt lämplig för just ändtarmscancer då den kan ge tillförlitliga och snabba svar. Den har utvecklats av forskare vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Umeå universitet, av specialister inom optiska mätsystem, beräkningsfysik, kirurgi och patologi.

–De senaste veckorna har vi gjort stora framsteg och inom kort tid kommer vi nog att använda metoden på kliniska prov, säger Kerstin Ramser, professor inom experimentell mekanik och strömningslära vid Luleå tekniska universitet.

En första test av tekniken är genomförd. Ytterligare tester ska göras och forskarna räknar med att ha en prototyp klar inom en femårsperiod. En lansering på marknaden kan vara möjlig inom en tioårsperiod. Kostnaden vid tidig upptäckt av ändtarmscancer är ungefär 50 000 kr per patient att jämföras med 300 – 400 000 kronor vid sen upptäckt. Det finns därför också ett ekonomiskt incitament att upptäcka cancerformen tidigt.

Det enligt ett pressmeddelande från Luleå Tekniska Universitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.