Foto: SVT.

Uppmaningen: Sluta servera riskakor

Publicerad

Under många år har riskakor varit ett populärt mellanmål både i hemmen och på förskolan. Efter arseniklarmet uppmanas nu Luleås förskolor att sluta servera riskakorna.

Livsmedelsverket har undersökt 102 risprodukter och slår i dag fast att riskakor inte bör ätas av barn under sex år.

– Vi har sett att halterna i riskakor är höga och det räcker med bara ett par stycken i veckan för att ett litet barn ska komma upp i nivåer som är onödiga, säger Emma Helldin-Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kortsiktig lösning

Helldin-Ankarberg tycker att det är anmärkningsvärt med de höga halterna i riset.

– Och våra råd är en kortsiktig lösning. Här jobbar ju vi, nationellt och internationellt, för att få ner halterna, säger Emma Helldin-Ankarberg, toxikolog Livsmedelsverket.

Hade ingen aning

Livsmedelsverket varnar för arsenikhalterna, som finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Därför bör yngre barn alltså inte äta riskakor överhuvudtaget och barn över sex år högst fyra gånger i veckan.

Evelina Eriksson från Luleå är oroad.

– Jag hade ingen aning om att det är arsenik i. Det låter oroväckande, det är ju bara att låta bli att ge, säger hon.

”Ska inte ge mitt barn riskakor”

Luleå kommuns kostekonom Anna Enegren säger att hon gått ut med uppmaning till förskoleköken att inte servera riskakor å hon hoppas att produkten ska fasas ut som mellanmål.

– Har de gått ut med ett sådant larm så får man ta det på allvar. Så jag ska inte ge mitt barn riskakor nu, säger  Helena Forsén, Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.