Birgitta Persson (S), fd kommunalråd är kritisk till hur uppsägningen gått till.

Uppsägning av chef tas upp i kommunstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Idag tas uppsägningen av Överkalix kommunchef upp i kommunstyrelsen. Oppositionen, Socialdemokraterna, tycker att ledningens agerande inte hanterats på ett bra sätt.

Det var förra tisdagen som Överkalix kommunchef Maria Henriksson fick lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Den politiska ledningen, regnbågskoalitionen Överkalix Framtid, ville ha in nya krafter på posten.

Men oppositionen, Socialdemokraterna, tog snabbt avstånd från hur uppsägningen gått till och men att det kommer att få konsekvenser.

Kommunchefen i Överkalix

– Det kom som en blixt från klar himmel. Jag är övertygad om att det här kommer att få konsekvenser. Inte bara för Maria Henriksson utan även för Överkalix kommun som kommer att få betala skadestånd, sa Leif Nilsson, ordförande för Socialdemokraterna i Överkalix i onsdags.

Idag togs frågan upp i kommunstyrelsen. Styrelsen fattade beslut om att ge personalutskottet i uppdrag att börja förhandlingarna med Maria Henriksson om en uppsägning.

– Det är så jävla kantigt skött det här, säger förra kommunalrådet Birgitta Persson (S).

– Vi reserverade oss mot handläggningen av det här ärendet. Vi anser inte att det är upp till ett kommunalråd att säga upp en kommunchef med 20 års anställning inom kommunen. Det finns lagar och regler man måste ta hänsyn till, säger Birgitta Persson.

Kommunalrådet Mikael Larsson (V) tycker inte att de har börjat i en bakvänd ordning.

– Nej, det kan jag inte tycka. Vi har gjort så här och nu är vi där vi är, säger han.

Men är det inte lite sent att fatta det beslutet nu när ni redan har sparkat henne?

- Nej, det tycker jag inte. Hon har varit hemma med lön. Det är inte förrän idag som vi fattat beslut om att börja förhandlingar om hennes uppsägning, säger Mikael Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunchefen i Överkalix

Mer i ämnet