Arkivbild. Foto: Polisen

Vilda björnar skapar trafikkaos

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals norrbottningar har vallfärdat till två vilda björnar som synts till kvällstid utanför Älvsbyn. Nu vädjar polisen till allmänheten att inte mata björnarna.

De två björnar som under några dagar lockat hundratals norrbottningar till Älvsbyn, verkar inte ha fått nog av att kalasa på gödsel inför publik.

De hungriga nallarna har dykt upp flera kvällar i rad vid en skogsdunge utanför Älvsbyn strax innan Krokträsk, för att mumsa på vad som tros vara gödsel och grisfoder.

– En viktig sak att komma ihåg är att om man som åskådare uppträder som att detta är en djurpark så kan det gå illa. För en sak är säker, känner sig björnen hotad kommer den göra allt för att försvara sin föda då kan det bli farligt, säger Magnus Calborg, vakthavande befäl vid polisen i Luleå.

Och trots att den häftiga upplevelsen att få skåda vilda björnar kan locka och även om man är försiktig så uppmanar nu polisen alla björnfans att ta det lite lugnt med björnskådningen om nallarna dyker upp igen ikväll.

Det här eftersom det hela bitvis lett till trafikkaos på vägen mot Brännberg.

– Vid 23-tiden på Lördagkvällen var en polispatrull från Boden tvungen att åka dit och ordna upp trafiksituationen eftersom allt för många tagit bilen för att kolla på björnarna, berättar Magnus Calborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.