Var tionde tonåring i Norrbotten besöker BUP

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler besöker barn- och ungdomspsykiatrin i Norrbotten, enligt siffror från landstinget. En orsak tros vara sociala medier.

För tolv år sedan tog barn- och ungdomspsykiatrin i Norrbotten emot 1698 unika patienter på ett år. 2013 var det 2268 personer. Förra året ännu fler – 2356. Enligt statistik från Norrbottens landsting. Alltså en ökning med drygt 30 procent på elva år. Samtidigt som det blivit allt färre barn och ungdomar i länet.

Skolpress

Shiler Hussami jobbar som chefsöverläkare på Sunderby sjukhus och är verksamhetschef för BUP i Sunderbyn, Luleå och Boden. Hon säger att den största orsaken till att fler unga mår dåligt är kraven, pressen och stressen från skolan. Men hon säger också att sociala medier är något som bidragit till den stora ökningen av patienter.

– En del beskriver att de blir trakasserade på nätet. Att klasskompisar eller andra inte är snälla och uttrycker sig elakt. Har du då en sårbarhet eller skörhet i sig och inte mår bra, och får det här när du sitter ensam framför datorn är det svårt att hantera. Det är inte andelen allvarliga psykiska sjukdomar som ökar som psykoser eller anorexi. Utan det handlar om barn som mår dåligt för att de har svårt att hantera vardagen, säger hon.

Korta väntetider

Enligt statistik från landstinget har var tioende tonåring i Norrbotten besökt BUP de senaste åren. Men trots att patientantalet har ökat klarar man av att hålla ner vårdköerna, enligt Shiler Hussami.

– Vi har ju inga långa väntetider. Vi har ju krav på oss att erbjuda ett första besök inom en månad och det klarar vi faktiskt av, säger chefsöverläkaren Shiler Hussami.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.