Foto: SVT

Värsta myggsommaren väntar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kall och blöt vår har myggforskare höjt ett varnande finger. I Övertorneå tänker man tävla om vem som fångar flest mygg.

Aj! Nu är de här. De små irriterande insekterna som sticker dig när du minst anar. Och de har anlänt i stort antal. Kanske är de fler än på mycket länge. I alla fall har myggforskare varnat för att den kalla och blöta våren varit en bra grogrund för myggen.

”Värsta sommaren i mannaminne” har myggforskaren och bekämpningsledaren för biologisk myggkontroll, Jan Lundström varnat för.

VM i myggfångning

Övertorneå är en av de kommuner i landet som sökt tillstånd att använda flygbesprutning i kampen mot myggen. Där har de senaste somrarna varit en ren plåga. Frågan har lämnats över till Naturvårdsverket men sannolikt hinner inte kommunen få tillståndet i tid. Därför tänker Övertorneå arrangera VM i myggfångning istället.

Idéen till myggfångartävlingen kom från ett av kommunalråden som ville gör en kul grej av myggeländet när flygbesprutningen inte blir av.

– Det var det andra kommunalrådet Tomas Mörtberg(C). Vi tog kontakt med raggarklubben som har ett årligt arrangemang och de blev jättesugna, berättar Tomas Vedestig, kommunalråd för Övertorneås fria alternativ, Öfa.

Tävlingen ska pågå en halvtimme och vänder sig till den som vill och törs. Som hjälpmedel i myggfångar-VM får händerna eller utlånade fjärilshåvar användas. Och för att räkna antalet mygg säger Tomas Vedestig att de tänker ta hjälp av ideella krafter.

– Första pris är tiotusen kronor och en myggfångarmaskin, säger han.

Översvämningsmyggor

Tävlingen har mötts med humor.

– En del skrattar andra blir heltända. En del tycker att det är svamligt, berättar Tomas Vedestig.

Men eftersom myggplågan är svår så tänker kommunen göra en ny ansökan nästa år igen. Dessutom ska man börja rensa stränderna från sly.

– När det är riktiga myggår går det inte att vara ute. Översvämningsmyggorna tål både solljus och vind. Det är inte kul alls, säger han.

Tävlingen går den 18 juli.

Vad gör man då när utevistelsen blir i det närmaste olidlig? På Vårdguiden 1177 tar man frågan på allvar och ger ett antal råd som tillexempel att använda ljusa kläder, och att (inte så oväntat) täcka kroppen och att skydda barnen.

Här kan du läsa mer om hur du skyddar dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.