”Vi vill hylla Kiruna”

Uppdaterad
Publicerad

Brända barn, mulliga flickor och gruvarbetare – det är lite av vad det handlade om när Kirunas mest populära band under de senaste 40 åren ställde sig på scenen tillsammans.

På torsdagen fylldes Folkets hus största sal till sista plats när proggbandet ”Aldrig i livet”, folkmusikbandet ”Tullamore Dew” och countrybaserade ”Willy Clay band” uppträdde på hemmaplan. Och de 390 biljetterna till fredagens konsert tog slut bara på några timmar.

Hyllar Kiruna

Mats Dahlberg från ”Aldrig i livet” var mycket nöjd med gensvaret från publiken.

– Det är jättekul. Det handlar om tre ganska olika band. Det är en stor bredd, både när det gäller musik och tidsåldern.

– Vad tror du folk förväntar sig av er?

– Att vi ska spela de gamla låtarna som handlar om Kirunas själ och det kommer vi att göra också, säger han.

Tony Björkenvall från ”Willy Clay band” var mycket nöjd med upplägget.

– Vi vill hylla Kiruna, vår hemstad. Det är här vi föddes och det är Kiruna som har gjort att vi tagit oss ut i världen också, Därför är det så kul att göra det här, säger han.

Per Winsa från ”Tullamore Dew” försökte tona ned sina egna förväntningar.

– Jag hoppas att folk går hem och känner att de haft en bra och minnesvärd kväll helt enkelt.

Publiksuccé

Och minnesvärt blev det. Publiken var förtjust över till exempel låtar som ”Brända barn”, ”Mulliga flickor”, ”Japaner”, ”Gruvarbetaren” och ”Mighty good time”.

– Det var mycket bättre än jag trodde. Jag gillar dem. Det är det här vi behöver i Kiruna, säger Marie Uusijärvi.

– Jag är tysk och jag gillar livemusik och det här var väldigt trevligt, säger Karsten Karstens.

– Det är gott om folk, det är bra stämning och det är alla åldrar. Det är nostalgi och folk som kanske inte har hört banden tidigare. Det är fantastiskt, säger Tina Benson.

Bara män

Konserten avslutades med att alla femton manliga musiker tillsammans framförde ”Brända barn” – den lokala proggklassikern från ”Aldrig i livet”. Men det var som sagt bara män. Inte en enda kvinna syntes på scenen när Kirunas 40-åriga musikaliska historia visades upp.

– Nej, inte i de konstallationer som uppträder i kväll tyvärr, säger Per Winsa från ”Tullamore Dew”

– Finns det ingen kvinna som är tillräckligt bra?

– Det finns det garanterat. Men jag vill uppmana alla tjejer att ta sig upp och ta sig fram och att prata med oss om vi kan hjälpa till på något sätt, säger Tony Björkenvall från ”Willy Clay band”.

– Är ni beredda att göra det?

– Ja, absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.