Viktigt stöd till barn

Uppdaterad
Publicerad

Från första mars utgår nu ett glasögonbidrag till barn mellan åtta och 19 år. Enligt landstinget syftar det till att ge alla barn förutsättningarna att utvecklas i skola och på fritiden.

Det finns många att välja mellan när Tyra 9 år prövar glasögon hos en optiker i Luleå. Själv fick hon glasögon i höstas. Från första mars får alla barn mellan åtta och 19 år ett bidrag på 800 kronor till köp av glasögon och kontaktlinser.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara men jag tycker det är bra för det blir enklare att köpa glasögon för barn, säger Tyra Abrahamsson.

Viktigt för lärandet

Karolina Fälts son Levi är fyra år. Sedan tidigare får även barn upp till sju år bidrag till glasögon. Och det ekonomiska stödet rent generellt är viktigt, menar hon.

– Det är viktigt att det inte ska vara en klassfråga om barnen ska kunna se. Jag tänker att det också är viktigt för lärandet när man börjar förskola och skola att man kan se.

Stöd som behövs

Motivet till stödet är att hjälpa barn att kunna delta i skola och fritid på sina egna villkor, skriver landstinget på sin hemsida. Och att stödet behövs råder det ingen tvekan om.

– Det är otroligt värdefullt att ha rätt glasögonkollektion för inlärning och för att avlasta ögonen, säger legitimerade optikern Camilla Abrahamsson.

Möter ni familjer som har ont om pengar?

– Absolut. Vi har även ett samarbete med Majblomman så behovet av hjälp och stöd när det gäller glasögon finns.

Men hur långt räcker 800 kronor?

– Ganska långt, inte riktigt hela vägen men en stor del av kostnaden täcks, absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.