Foto: Den kinesiska konstnären Ai Weiweis utställning i Alcatraz

Ai Weiwei till Open Art

Uppdaterad
Publicerad

2011 utsågs han till världens mäktigaste person inom konstvärlden. Tillsammans med samtidskonstnärerna Xu Bing, Song Dong och Cheng Dapeng ska Ai Weiwei nu delta i en grupputställning under den femte upplagan av Open Art.

Den framstående och kontroveriselle samtidskonstnären från Kina kommer att ställa ut ett platsspecifikt verk som behandlar globalisering och frågeställningar kring konsumtion.

– Kine­sisk samtids­konst är en värld i sig självt, utvecklat i en paral­lell dimen­sion; en värld så komplex att den rör sig bortom räck­håll och sträcker sig in i djupet av själv­med­ve­tenhet. Konst­verken kommer att lämna många betrak­tare mållösa, säger Lars Jonnson, chef för Open Art i ett pressmeddelande.

Open art i Örebro

Ai Weiwei är en av världens mest framstående konstnärer och en uttalad kritiker till den politiska regimen i Kina. Han har sedan slutet av 70-talet belyst orättvisor och korruption genom sin konst, vilket har medfört att han har fängslats, fråntagits sitt pass och förföljts och övervakats av staten.

Hans engagemang för sociala förändringar i Kina är en drivande kraft i alla hans senare verk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet