Allt fler stängs av från gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Hot, våld och droger är några av de vanligaste orsakerna till att elever i gymnasieskolan stängs av. Nu kan vi berätta att avstängningarna i Örebro kommun har skjutit i höjden på senare år.

I början av februari stängdes fem elever av från  Virginska gymnasiet i Örebro. Men det är inte de enda avstängningsfallen. 2013 stängdes åtta elever av, 2014 var det elva elever som fick lämna skolan och hittills i år har de kommunala gymnasieskolorna stängt av femton elever.

I Örebro kommun har rektorer fått kompetensutveckling när det gäller avstängningar. Det i kombination med en striktare och tydligare skollag som kom 2011 tror gymnasieförvaltningen är anledningen till att allt fler stängs av.

”Mycket tydligare”

– Den nya skollagen är mycket tydligare än den gamla. Man ska kunna tillförsäkra alla elever och personal trygghet på skolan, säger Eva Sundmalm vid gymnasieförvaltningen på Örebro kommun.

De vanligaste avstängningarna hamnar på mellan en vecka och en termin. Eleven Mohammed Abo Ghosh på Virginska gymnasiet tycker att det kan vara kontraproduktivt med avstängningar på en hel termin.

– Man kanske tappar för mycket av terminen då, man hamnar för långt efter och när man kommer tillbaka kanske man skiter i skolan och tappar hoppet, säger han.

Svår fråga

En annan elev på skolan Adullah Safdari håller med om att det är en svår fråga. Men han tycker ändå att en termins avstängning kan vara befogat:

– Då känner elever trygghet och den som har gjort något dåligt kanske inte gör det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.