Fredrik Malm (till höger) är närpolis i stadsdelen Vivalla i Örebro. Foto: SVT

Allt fler tjejer rekryteras till IS

Uppdaterad
Publicerad

En ung tjej som rest till mellanöstern för att ansluta sig till IS har nu kommit tillbaka till Örebro efter att polisen agerat. Föräldrarna blev oroliga och anmälde henne försvunnen och efter det gick en internationell efterlysning ut.

– I det fallet som jag tänker på så saknade familjen sin dotter och anmälde henne försvunnen. De lämnade uppgifter om att hon kunde vara utomlands och då blev hon internationellt efterlyst, säger Fredrik Malm, närpolis i Vivalla.

Att unga tjejer väljer att resa är ovanligt och polisen tror inte att hon rest på eget bevåg.

Terroriströrelsen IS

– Man kan ju anta att hon har fått hjälp med råd och hur man ska bete sig. När man ska åka och hur man ska åka och att man väljer en resa som är så billig som möjlig, säger Malm.

Sker via nätet

På flera andra håll i Europa har polisen märkt av att rekryteringen av unga tjejer ökat och att den sker via nätet.

– Med tjejer ser man en annan rekryteringsväg där kontakterna påminner mycket om sexuell grooming.

Lokala medier har gått ut med uppgiften att flickan bara skulle vara 15 år men det är inget som Fredrik Malm känner till.

– Jag känner till en tjej, men hon var lite äldre än 15, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet