Bestämde sig när han borstade tänderna

Uppdaterad
Publicerad

En lördag år 1969 berättade han för sin dåvarande hustru att han var homosexuell. Och nästa vecka, år 2015 under invigningen av Stockholm Pride, kommer Pell-Uno Larsson, 74, hyllas som en HBTQ-vardagshjälte.

Genom sitt stora engagemang i HTBQ-frågor och dess rättigheter har han bland annat drivit igenom antagandet av en handlingsplan i Örebro kommun gällande just HBT-frågor. Och nu är han utvald som en av tre HBTQ-vardagshjältar som kommer att bli hyllade under invigningen av Pride-veckan i Stockholm.

– Jag tycker naturligtvis att det är roligt. Men jag ser det främst som ett bra tillfälle att lyfta viktiga frågor om just HBTQ-rättigheter, säger Pell-Uno Larsson.

Uppvuxen är han i Dalarna och till Örebro flyttade han först när det var dags för vidareutbildning. Då valde han att hoppa på sjuksköterskeprogrammet i Örebro. Det var också vid den tidpunkten han träffade sin före detta hustru.

– Det var så jag hamnade i Örebro. Sedan träffade jag henne och hon blev min fru, säger han  och tillägger:

– Det var så på den tiden, man skulle ha en fru av det motsatta könet. Något annat kunde man inte tänka sig, säger han.

Men efter år av äktenskap kom ändå frågan av hustrun som gjorde att han valde att komma ut.

Efter en godhjärtad skilsmässa började han få kontakt med andra män. Bland annat en man som han levde med hela 30 år framåt. Och sedan dess har han kämpat för HBTQ-frågorna i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.