Foto: Anders Nord/SVT

Bildtelefoni – upphandling stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Upphandlingen av den nationella bildtelefonitjänsten stoppas. Sveriges Dövas Riksförbund har överklagat upphandlingen och nu är det en fråga för Förvaltningsrätten.

Förra veckan beslutade Post- och Telestyrelsens (PTS) att ge det finska företaget Evantia Oy uppdraget att leverera den nationella förmedlingstjänsten bildtelefoni. Sveriges Dövas Riksförbund, som via dotterbolaget Svensk Bildtelefoni deltagit i upphandlingen och förlorat menar att det vinnande företaget inte uppfyller de krav upphandlingen ställer på leverantören.

– Det krävdes en speciell typ av erfarenhet och att man skaffat sig denna erfarenhet på ett visst sätt, säger Fredrik Forsberg, anbudsansvarig på Svensk Bildtelefoni. Ett krav som vi anser att Evantia Oy inte uppfyllde.

Tjänsten funnits cirka 20 år

Region Örebro län och tidigare landstinget byggde upp och utvecklade bildtelefonitjänsten under nästan 20 år för döva och hörselskadade i hela landet. När verksamheten läggs ner kommer 53 tjänster försvinna från Tolkcentralen.

– Vårt avtal löper ut i sista juni nästa år och vi kommer nu att börja avveckla verksamheten, säger Magnus Sjögren, verksamhetsansvarig på Tolkcentralen i Örebro.

Vilket företag som kommer att driva bildtelefonitjänsten i framtiden är oklart och Magnus Sjögren ser framför sig en utdragen rättsprocess. Och säger att det är möjligt att Tolkcentralens kontrakt kan komma att förlängs tills det att upphandlingen kan avslutas och Post- och Telestyrelsen skriver kontrakt med en ny leverantör för tjänsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.