Foto: Thomas Wedin / TT

Biodlarna själva bakom smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Slarv och okunskap kan ligga bakom spridningen av bisjukdomen amerikansk yngelröta. Följderna kan bli katastrofala för odlarna.

Angeta Nåresjö är ordförande i Västernärkes Biodlarförening. Hennes bin har inte drabbats av den fruktade sjukdomen som nu sprider sig i länet, amerikansk yngelröta. Men hon känner med de odlare i länet som nu måste förinta sina bisamhällen.

– Många skäms över att ha fått in en sjukdom, säger Agneta. Inte nog med att man har fått sjuka bin själv man riskerar också att smitta grannens bisamhällen. När smittan upptäcks måste alla biodlingar inom tre kilometers radie gås igenom.

Kallar på tillsynsman

Men att biodlare råkar få in smitta är inget att skämmas över, poängterar hon. Däremot finns det mycket man kan och ska göra för att förhindra att smittan sprider sig.

– Om jag märker att mina bin börjar bete sig konstigt tillkallar jag närmaste tillsynsman, säger Agneta. Då får han komma hit och undersöka på en gång.

Besiktning krävs

Dessutom måste alla biodlare som säljer bin vidare först besikta sina samhällen – det är det många som slarvar med. Även när det gäller försäljning av utrustning måste den besiktas. Amerikansk yngelröta är en sporbildande bakterie. Sporerna kan leva kvar i hundra år i gammal utrustning.

– I det här fallet visar det sig att en biodlare i länet sålt sjuka bin till en annan utan att besikta först.

Anmälningsplikt för odlare

Det är också viktigt att man på Länsstyrelsen vet var det finns bisamhällen.

– Många vet inte heller att det är anmälningsplikt på att vara biodlare, även om man inte är med i en förening eller bara har ett eller ett par samhällen. Där är informationen otydlig men alla biinnehav ska anmälas till Länsstyrelsen.

Det här är amerikans yngelröta

  • Amerikansk yngelröta angriper bilarverna i bisamhällen.
  • Sjukdomen orsakas av en sporbildande bakterie (Paenibacillus larvae) som de unga larverna får i sig som sporer med födan.
  • Sporerna är mycket motståndskraftiga mot uttorkning, värme, kyla och annan påverkan.
  • Det har visat sig att sporer från bakterien kan vara livskraftiga efter flera decennier.
  • Den viktigaste spridningen mellan samhällen och bigårdar svarar biodlaren för. Genom att transportera och använda material förorenat av sporer (ramar, lådor m.m.) sker en effektiv överföring av smitta.
  • Alla samhällen som har symptom på amerikansk yngelröta måste förintas.
  • När bina slutat flyga på kvällen stängs bina in och samhället dödas med insektsspray eller bensin.
  • Sedan eldas alla bin, vaxkakor och utrustning upp.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.