Foto: SVT

Borrhål ska avgöra ålder på kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkan i Karlskoga är gammal men riktigt hur gammal är det ingen som vet. Nu ska prov ur timmerstockarna i kyrkans väggar ge svar på frågan.

Länsstyrelsen i Örebro har beviljat tillstånd för fyra borrprov gjordes av timmermannen Daniel Eriksson i torsdags. Provtagningen gick bra, och nu ska proverna analyseras av forskare vid Lunds universitet.

Kulturhistoriskt värdefull kyrka

Karlskoga kyrka är en av de kulturhistoriskt mest värdefulla bergslagskyrkorna i Örebro län. De rödfärgade spånklädda timmerkyrkorna i Bergslagen skiljer sig från de vitputsade stenkyrkorna på slätten. De flesta Berglagskyrkor byggdes under 1600-talet, men Karlskoga kyrka är troligen äldre än så.

Den har precis som många andra kyrkor byggts till i etapper, allt eftersom befolkningen ökade.

Hoppas på säkert svar

Den nuvarande formen har kyrkan haft sedan början av 1700-talet. Delar av inredningen är från slutet av 1600-talet och den äldsta delen av kyrkan byggdes under slutet av 1500-talet, tror man.

– Men det är den uppgiften som vi hoppas ska bli mer säker när provet analyserats, säger antikvarie Raoul Hjärtström vid Länsstyrelsen i Örebro län.   

Svaret på frågan om Karlskoga kyrkas ålder väntas komma senare i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.