Foto: Daniel Bäckman

Brandbomb slängdes in i villa

Uppdaterad
Publicerad

En 66-årig man låg och sov hemma i sin villa i Degerfors när någon slängde in en antänd dunk med brännbar vätska genom köksfönstret strax före klockan tre i natt.

– Vätskan har fattat eld med brandskador och kraftig rökutveckling som följd. Det verkar ha varit ett väldigt häftigt brandförlopp, som kanske till och med slocknade av sig självt. När brandkåren och vi kommer fram ryker det väldigt, men brinner inte med öppen låga, säger Anders Wallin, samordnande vakthavandebefäl i polisregion Bergslagen.

Det bor ett par i villan men 66-åringen var ensam hemma. Han vaknade av smällen, tog sig ut på egen hand och kördes senare med ambulans till Karlskoga lasarett med lindriga rökskador.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand och sökte i området med hundpatruller, men fick inte upp något spår efter gärningspersonen.

– Det kunde ha fått fruktansvärda konsekvenser om det inte hade slocknat, säger Anders Wallin.

Under förmiddagen kommer polisens tekniker att göra en brottsplatsundersökning.

– Mannen är nu utskriven från lasarettet och vi kommer att höra honom senare under dagen för att se om han kan lämna några fler uppgifter om händelsen, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl vid polisen i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.