Brist på poliser upprör

Uppdaterad
Publicerad

Personalavgångar och poliser som varit föräldralediga under sommaren i Örebro ledde bland annat till att det bara rullade en patrull per pass i Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg. Det akuta prioriterades – samtidigt växte ilskan i små orter i bygden.

– Den typen av problematik som har varit i Mossgruvan och liknande orter, där upplever folk att de inte har fått hjälp eller i värsta fall att det har med ointresse att göra men så är det inte. Vi har haft ett minimum av personal som vi har använt till det mest akuta, säger Robert Haslinger, chef för polisområde Lindesberg.

Svt:s uppdrag granskning har tidigare rapporterat om situationen i Mossgruvan och Högfors i Ljusnarsbergs kommun. Det handlade om slitningar mellan EU-migranter och fast boende som klagade på polisens frånvaro nedskräpning och trafikbrott. Händelser som polisen prioriterade bort på grund av det ansträngda läget i somras.

– Vi har stöttat mycket i Örebro i sommar eftersom de haft ett stort behov av förstärkning, säger Haslinger.

Samtidigt som få poliser var i tjänst i somras hade polisområde Lindesberg mer att göra, framför allt i augusti sett till antalet upprättade händelserapporter jämfört med perioden mars till maj. Statistiken för hela länet visar också att det var fler ärenden procentuellt som ledningscentralen inte kunde ta hand om omedelbart. Händelser som kodades med resursbrist.

– Sådant som blir bortprioriterat är sådant som inte är omedelbart nödvändigt att vi åker på just då. Ledningscentralen skickar sådana jobb ut till respektive lokalpolisområde så får de titta på det en gång till och skicka folk när det är möjligt, säger Robert Haslinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.