Foto: SVT

Butiksrån ökar i landet – men inte i länet

Uppdaterad
Publicerad

Butiksrånen har ökat kraftigt hittills i år. Men polismyndigheten i region Bergslagen där Örebro län ingår kan rapportera in motsatta siffror.

I Örebro, Dalarna och Värmlands län har butiksrånen minskat med en tredjedel om man jämför första kvartalet i år med samma period förra året.

Antalet butiksrån har minskat flera år i rad i hela landet och enligt Brottsförebyggande rådet är det för tidigt att säga om den ökningen som man kan se hittills i år i hela landet är ett trendbrott eller inte. Enligt Brå kan brott öka dramatiskt under kortare perioder.

Under januari till april inträffade 13 procent fler rån i hela landet än under motsvarande period förra året. Butiksrån med skjutvapen har ökat med 44 procent. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, som SR Ekot tagit del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.