Centrallasarettet i Västerås: Ännu en baby smittad av resistent bakterie

Uppdaterad
Publicerad

Centrallasarettet i Västerås beslutade på måndagen att införa omedelbart intagningsstopp för nyfödda barn som kräver intensivvård sedan det visat sig att ytterligare ett litet barn bär på den multiresistenta bakterien ESBL-Klebsiella.

Det var de särskilda kontrollodlingar som infördes på avdelningen efter utbrottet av ESBL-Klebsiella, som på måndagen visade att ytterligare ett för tidigt fött barn bär på den aktuella bakterien.

– Vi har beslutat att med omedelbar verkan införa intagningsstopp för nyfödda barn som kräver intensivvård. Dessa barn kommer att få vård på närliggande sjukhus, säger chefläkare Måna Wallensteen.

Nu inneliggande barn isoleras på avdelningen. Barn som inte kräver intensivvård vårdas på annan avdelning.

Spårning av smitta

Nu startar Centrallasarettet en omfattande provtagning av all personal och föräldrar för att hitta källan till smittan och för att kunna följa smittspridningen.

Det smittade barnet har ännu inte visat några sjukdomssymptom.

Målet är att åter kunna öppna avdelningen nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.