Helenas chef misstänks för brott mot efterforskningsförbudet. Foto: SVT / Johannes Weckström

Chefen pressade Helena att ge upp sin anonymitet

Uppdaterad
Publicerad

När den personliga assistenten Helena Hansson i kritiserade kommunens verksamhet i en insändare. Trots det bröt chefen mot lagen och tog reda på vem som skrivit den.

En personlig assistent i Lindesbergs kommun kritiserade verksamheten i en anonym insändare. Trots det trotsade chefen lagen och tog reda på vem som skrivit den.

”Vem har skrivit den här?” sa enhetschefen för funktionsstöd i Lindesbergs kommun och höll upp ett nummer av tidningen Nerikes Allehanda. En spänd stämning sänkte sig över personalmötet. Chefen syftade på en anonym insändare, undertecknad ”Assistenten”, som kritiserade den egna verksamheten.

JK-anmälan mot Lindesberg

– Hon tittade på mig när hon ställde frågan och det känns som att hon då redan visste att det var jag som hade skrivit den, säger Helena Hansson som arbetar som personlig assistent i Lindesbergs kommun.

Skrev om bristerna hon själv såg

Helena Hansson använde sin yttrandefrihet och tryckfrihet för att beskriva de brister som hon upplever drabbar både brukarna, kollegorna och henne själv. I insändaren beskriver hon brukarnas behov att kunna få byta miljö och åka bort någon enstaka natt per år, samt problematiken kring detta:

”För att kunna åka så har en personal åkt med gratis för att kommunen inte vill stå för ersättning till detta. Vi tycker att brukaren ska kunna få njuta av en minisemester minst två nätter per år. Vi har tagit upp med kommunen att vi vill kunna få betalt för att åka med en extra personal ifall något skulle hända eller för stöd när det blir tufft och jobbigt vilket kan hända. Men ingen respons tyvärr. Ska vi behöva arbeta gratis? Eller ska inte brukaren få åka på sin minisemester?”

Trots att hon har laglig rätt att framföra denna kritik utan att arbetsgivaren, eller någon annan, efterforskar vem som står bakom den, fick Helena Hansson betala.

– Hon blev tokig och frågade hur jag tänkte, berättar hon.

Blev kallad till möte med högre chef

Konflikten ska ha lett till att enhetschefen för funktionsstöd i Lindesbergs kommun kallade Helena Hansson till ett möte med henne och med socialförvaltningens chef. Helena svarade att hon i sådana fall tänkte ta med sig facket och Nerikes Allehanda. Helena Hansson brinner fortfarande för att få till stånd de förändringar som hon efterlyser i sin insändare.

– Kommunal och mina medarbetare stöttar mig till 100 procent. Men ingen i chefsposition i kommunen har hört av sig. Det hade ju åtminstone varit bra med en ursäkt, säger Helena Hansson.

Är du rädd för att du ska bli av med jobbet nu?

– Ja, det är jag, konstaterar hon.

Under dagen har Tvärsnytt träffat en av de ansvariga i Lindesbergs kommun.

– Telefonen och mailen har gått varm hela dagen. Det vardagliga arbetet har brutits upp totalt. Vi ser alla ytterst allvarligt på det som har hänt. Den berörda enhetschefen har tagits ur tjänst, säger Carina Fyrpihl som är personalchef för anställda i Lindesbergs kommun.

Hör mer om vad kommunen säger om händelsen här på vår webb och i våra sändningar ikväll.

Utdrag ur tryckfrihetsförordningen

4 § En myndighet eller ett annat allmänt organ får inte efterforska författaren till framställning som införts eller varit avsedd att införas i tryckt skrift, den som utgett eller avsett att utge framställning i sådan skrift eller den som lämnat meddelande enligt 1 kap. 1 § tredje stycket, i vidare mån än vad som erfordras för åtal eller annat ingripande mot honom som inte står i strid med denna förordning. Får efterforskning förekomma, ska den i 3 § angivna tystnadsplikten beaktas.

Inte heller får en myndighet eller ett annat allmänt organ ingripa mot någon för att han eller hon i en tryckt skrift har brukat sin tryckfrihet eller medverkat till ett sådant bruk. Lag (2010:1347).

För efterforskning i strid med 4 § första stycket första meningen döms, om efterforskningen har skett uppsåtligen, till böter eller fängelse i högst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JK-anmälan mot Lindesberg

Mer i ämnet