Foto: Johannes Weckström /SVT

Därför manifesterade de

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen anordnades en manifestation mot rasism och främlingsfientlighet i Örebro. Några hundra människor slöt upp och lyssnade till tal och musik.

Regntunga skyar till trots samlades ett hundratal människor på Våghustorget i Örebro på lördagseftermiddagen för att manifestera mot rasism och främlingsfientlighet.

– I och med förra helgens nazistattacker i Stockholm så kände vi att nu får det faktiskt vara nog. Det behövs till mer än att ett fåtal aktivister går ihop och försöker komma till med en förändring. Vi behöver kunna samla människor i olika städer, för det här är någonting som berör alla, säger arrangören Nisha Ericsson på föreningen Örebro för alla.

Vill visa medmänsklighet

Barn, vuxna och pensionärer syntes bland åhörarna. En som tagit sig till torget var Lotta:

– Jag tycker det känns som att det blir fler som har en negativ uppfattning mot alla ensamkommande barn och alla flyktingar som kommer som är i en väldigt utsatt situation. Som har tagit sig hit den långa vägen och folk har ingen medmänsklighet. Jag tycker vi måste visa att vi har det, säger Lotta Sörman.

Tal av kommunfullmäktiges ordförande

Bland talarna hördes kommunfullmäktiges ordförande i Örebro som talade om vikten av att hålla ihop, visa tillit och respekt  och därigenom motverka antidemokratiska krafter.

Du sa idag i talet att du känner en oro över det som händer. Vad är det för oro?

– Jag tycker att det är för mycket i samhället där vi ägnar oss åt att kritisera varandra, gå emot varandra. Det finns en form av ökad misstänksamhet i samhället på alla nivåer som oroar mig. Vi måste börja tänka på att vi faktiskt bara har varandra. Att även den vi inte håller med också vill väl. Vi måste lyssna mer än att bara övertyga om att den andra har fel, säger Agneta Blom (S), kommunfullmäktiges ordförande i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.