Visby, Gotland. Foto: Jan Collsiöö / TT

De deltar på Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen drog Almedalsveckan igång. Fem kommuner från länet kommer att delta, och för Kumlas del blir det första gången.

Almedalsveckan i Visby pågår från 28 juni till 5 juli och anses vara Sveriges största politiska mötesplats. Fem av Örebro läns tolv kommuner kommer att delta – Hallsberg, Hällefors, Kumla, Lindesberg och Örebro.

– För Kumlas del är det första gången som vi deltar med ett organiserat kommunalt deltagande, säger kommundirektören Ulla Lundholm.

Synliggöra Örebro

Örebro kommun deltar tillsammans med Örebro universitet, Kommuninvest och Örebrokompaniet i en gemensam satsning för fjärde året i rad. Syftet är bland annat att synliggöra och stödja Örebros utveckling.

– Att träffa kollegor för att utbyta erfarenheter och goda idéer är viktigt, anser Ola Ström kommunchef i Hällefors, som främst tänker delta i Region Örebros arrangemang och SKL:s seminarier som är relevanta för småkommuner.

Nätverkande i fokus

Syftet för de åtta personer från Hallsbergs kommun som åker till Gotland kan, enligt kommunsekreterare Niklas Tiedermann, beskrivas med tre ord: kunskapsinhämtning, påföljandemöjligheter och nätverkande.

Lindesbergs kommuns syfte att åka stämmer väl överens med övriga kommunerna. De kommer även, tillsammans med tre andra kommuner, att arrangera en gemensam aktivitet för alla som vill ”samverka och ta gemensamt ansvar för ett hållbart asyl- och flyktingmottagande, och interkulturell samhällsutveckling”.

Här är kommunerna som deltar

  • Hallsberg – 8 personer, kostnad cirka 48.500 kronor
  • Hällefors – 1 person, kostnad cirka 5.000 kronor
  • Kumla – 6 personer, kostnad cirka 21.000 kronor
  • Lindesberg – 10 personer, kostnad cirka 30.000 kronor +  arrangemanget ”Arenan för interkulturell samhällsutveckling” 50 000 kronor
  • Örebro – 16 personer, kostnad cirka 80.000 kronor + arrangemanget ”Örebro i Almedalen” 100 000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.