Foto: SVT

Giftiga abborrar – ingen överraskning

Uppdaterad
Publicerad

Höga halter av det farliga ämnet PFOS, som påträffats i Söderhavets fiskar, förvånar inte erfarna fiskare.

Sjöarna Söderhavet och Nordsjön ligger alldeles intill Kvartorps industriområde utanför Kumla. Det är här kommunen gjort mätningar och upptäckt att fisken innehåller väldigt höga halter av det giftiga ämnet PFOS.

– Det är höga halter av PFOS. Jag vet att kommunen infört fiskeförbud vid lägre nivåer , säger Anders Glynn, toxikolog på Livsmedelsverket.

”Vi har vetat om det”

Michael Norén är erfaren sportfiskare, han är ofta i området för att fiska. De höga halterna av PFOS är inget som förvånar honom.

– Jag blev inte ett dugg förvånad. Det är något som vi som fiskar i de här sjöarna har vetat om, även fast vi inte haft det på papper förut, säger Michael Norén.

Inte skadligt att äta fisken ibland

Enligt Anders Glynn ska det inte vara någon fara att bada i vattnet. PFOS förekommer i låga halter i nästan all fisk och det är inte heller farligt att äta fisken då och då.

– Jag brukar skaka lite på huvudet åt de som äter fiskarna. Fiskarna runt Kvarntorp ska man inte äta, det är nog inte hälsosamt, säger Michael Norén.

Fiske tillåtet

Just nu råder inget fiskeförbud. Det är upp till kommunen att fatta ett sådant beslut men det är inget som är aktuellt i dagsläget. För tillfället avråder kommunen från att äta fisken och man planerar att sätta upp en varningsskylt.

– Jag kommer absolut att fortsätta fiska här men jag äter inte fisken utan fångar den och släpper i den igen, säger Michael Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.