Annika Bergman är grisuppfödare på Elgesta gård. Foto: Johannes Weckström/SVT

Svenskt griskött åter i fokus

Publicerad

Ingen grisuppfödare i Örebro län är idag KRAV-certifierad, trots att intresset från konsumenterna att köpa ekologiskt ökar. Orsaken är att många års kräftgång i branschen tvingat storproducenter att satsa på konventionell produktion.

Varje år levererar Elgesta gård 18.000 grisar till slakteriet i Skövde. Marknaden för köttet finns främst i Stockholmstrakten. Anläggningen har flera anställda och omsätter 16 miljoner kronor. Trots det har lönsamheten länge varit låg.

I och med EU-inträdet och en fri marknad med konkurrens utifrån så har 30-40% av Sveriges grisuppfödare valt att stänga dörren till svinstian för gott. Det är uppfödarna med de stora anläggningarna som medvetet gjort satsningar under perioden som överlevt.

Men investeringarna måste betala sig och det kan vara en av orsakerna till att det idag inte finns en enda KRAV-certifierad uppfödare i Örebro län.

– Vi har investerat i ett nytt suggstall för suggorna och vi har grisstallar för slaktsvinen och KRAV har ju helt andra regler. Då skall man ha en utegrisproduktion och vi har räntekostnader för de hus vi har och de skulle vi inte kunna använda om vi hade en KRAV-grisproduktion, säger Annika Bergman som är grisuppfödare på Elgesta gård.

Men hon följer marknaden noga och kan konstatera att intresset för det ekologiska grisköttet har ökat, även om det bara handlar om en procent av marknaden i Sverige just nu.

”Ganska optimistisk”

För närvarande finns 24 KRAV-certifierade uppfödare i landet och ytterligare sex kommer att starta upp under 2015. Medvetna konsumenter, som i synnerhet under den senaste EU-valkampanjen upplysts om de tveksamma metoderna för grisuppfödning i andra EU-länder, köper alltmer svenskt.

– Jag känner att det finns en starkt underliggande trend nu och det är en stark efterfrågan på svenskt kött, så jag är ganska optimistisk för den svenska grisen över huvudtaget. Sen hoppas jag att det är fler som kan mätta den marknaden som uppstår med efterfrågan på KRAV eller ekologiskt. Men vi har valt vårt spår och jag känner att det är väldigt positiv trend för den svenska grisen rent allmänt, säger Annika Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.