Foto: Jeff Chiu / TT

Räddningstjänsten: Drönare stör insatser

Uppdaterad
Publicerad

Brandingenjör Anna Henningsson vid Nerikes brandkår är kritisk mot att det blivit allt vanligare med drönare uppe i luften samtidigt som räddningstjänsten arbetar för att rädda liv. Surrande drönare stör arbetet, menar hon.

– Vid flera tillfällen när jag själv har varit ute på insatser har drönarna kommit över våra huvuden och uppehållit sig över vår insatspersonal och dels stannar insatsen av lite grann för man kan inte låta bli att, i alla fall bitvis, fokusera på den här drönaren, säger Anna Henningsson.

I stället för att till 100 procent ägna sig åt räddningsarbetet funderas det på var drönaren tar vägen och om det finns någon risk för att den kommer att ramla ner i huvudet på dem som jobbar enligt Anna Henningsson.

Storbranden i Vretstorp

Vid den stora branden i Vretstorp söder om Hallsberg i början av augusti i somras dök det upp en drönare i luften under pågående släckningsarbete. Det var en kraftig rökutveckling och som mest arbetade 50 brandmän för att släcka elden och kontaktledningar till järnvägen i området gjorde läget besvärligt.

– Vi fick stänga av tågtrafiken delvis för att kunna jobba på ett säkert sätt och när då drönarna kommer och flyger i området blir det ytterligare ett riskmoment, vad händer om en sådan skulle kollidera med en strömförande kontaktledning, säger Anna Henningsson.

Transportstyrelsen kan utfärda restriktioner

För att slippa störas av drönare kan räddningstjänsten be Transportstyrelsen att myndigheten gör luften över en pågående insats till ett restriktionsområde. Problemet är, enligt Anna Henningsson, att inte alla förare vet att dom måste kontrollera var det är okej att köra. Något hon blev varse när hon utredde räddningsinsatsen efter den stora skogsbranden i Västmanland förra sommaren.

– Trots att det var ett restriktionsområde i luften eftersom det var så mycket flygplan och helikoptrar i luften på en gång så upptäcktes vid flera tillfällen drönare inne i området och det var en stor risk för de flygplan och helikoptrar som befann sig där, säger Anna Henningsson.

Naturligt hjälpmedel i framtiden

Samtidigt menar Henningsson att drönare i framtiden kan bli ett naturligt hjälpmedel för räddningstjänster i områden där det är för farligt för personalen att gå in, så hon hoppas på ett bra samarbete med drönaroperatörerna så småningom

– Men vi måste nog lära oss att respektera varandras arbetsmiljö, säger Anna Henningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.