Elever dansade för rätten till utbildning

Uppdaterad
Publicerad

I en flashmob ville elever från Kulturcollege rikta uppmärksamhet mot att alla människor som har någon typ av funktionsnedsättning ändå ska ha en naturlig del i samhället, med rätt till utbildning och rätt till arbete.

Våghustorget intogs under dagen av elever från Kulturcollege, när de i en flashmob vill rikta upmmärksamhet mot mänskliga rättigheter.

Pedagog och elever framförde projektet ”Dansa din dikt” till musik, där de utryckte hur de känner för sin utbildning och att få vara i sin grupp.

– Alla människor som har någon typ av funktionsnedsättning ska ha en naturlig del i samhället, rätt till utbildning, rätt till arbete. Vi vill ha ett samhälle för alla. Det var många som var nyfikna, som stannade till och tyckte det var bra. Att de ville se mera sånt här, berättade Karin Olsén, pedagog i Studieförbundet Vuxenskolan Kulturcollege.

Dansar med två syften

De jobbar samhällspolitiskt och finns både ute bland folk och i riksdagen. Flashmobben i dag har två syften.

– Vi vill uppmärksamma Kulturcolleget, men också uppmärksamma veckan för Mänsliga rättigheter, som är nästa vecka och som vi jobbar mycket för. Det är det hela det här projektet går ut på: alla människors rätt till utbildning och arbete. Under veckan kommer vi ha en workshop i mänskliga rättigheter där, vi kommer titta på film, diskutera och göra lite övningar kopplade till mänskliga rättigheter.

Kulturcollege är ett projekt som drivs av Studieförbundet  Vuxenskolan i Örebro län, och som arbetar för att personer från särskolan ska ha samma rätt till utbildning, som alla andra.

Vill ha kvar utbildningen

En av dagens dansare är Anna Persson, som är elev på Kulturcollege.

– Vi gjorde en flashmob i dag, det är när alla gör samma rörelser. Vi gjorde det för att vi vill att vår utbildning för funktionshindrade ska finnas kvar, förklarar Anna Persson.

Utbildningen hon går har bland annat dans, drama och media på schemat. Och den dikt som de dansade till har hon varit med och skrivit själv.

– Den handlar om hur vi känner oss i gruppen och när vi dansare. Jag kände glädje..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.