Privat omsorg på OB-tid hotas

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni beslutade programnämnd barn och utbildning om nya ersättningsnivåer för pedagogisk omsorg och omsorg på obekväm tid. I det nya förslaget halveras ersättningen till omsorg på kvällar och helger.

– Det är en bred politisk enighet om det här. Fördelningsmodellen har varit för generös, säger Kenneth Nilsson (S), kommunalråd och ansvarig politiker.

Det privata företaget Nanny Belle har 130 kunder som får omsorg på kvällar och helger. 85 procent av kunderna är, enligt ägaren Leila Parsa, ensamstående kvinnor som arbetar inom hemtjänsten, många med invandrarbakgrund.

– De här kvinnorna har svårt att komma in på arbetsmarknaden och utan bra omsorg på obekväm arbetstid kan de ha svårt att behålla sina jobb, säger Leila Parsa.

Anna Norberg är en av många ensamstående föräldrar som via kommunen har fått barnomsorg vid kvälls- och helgjobb av det privata företaget Nanny Belle. Anna är undersköterska med ett barn och är nu rädd för vad kommunens beslut ska få för konsekvenser för henne.

– Jag är rädd för att kommunen inte kommer kunna erbjuda mig ett likvärdigt alternativ och då kan jag inte behålla mitt jobb och blir arbetslös, säger Anna Norberg.

Nya regler i oktober

I början av juni fattade alltså politikerna i Örebro kommun beslut om att skära ned omfattningen på avtalet med Nanny Belle. Från och med oktober kommer föräldrar likt Anna få utnyttja företaget enbart 13 timmar per månad.

– Känslorna är väldigt starka. Föräldrarna försöker få kontakt med ansvariga politiker för att få till ett möte men de har ännu inte fått något svar. Och vi har JO-anmält kommunen, säger Leila Parsa, ägare till Nanny Belle.

Ett mer akut problem är att efter kommunen fattade beslut om att ändra avtalet med Nanny Belle, så har många i personalen sagt upp sig eftersom läget är svårt inför höstens förändring. Detta enligt Leila Parsa. Det här betyder att Anna och flera andra föräldrar nu står helt utan barnomsorg. Nanny Belle har helt enkelt inte tillräckligt med personal.

Anna Norberg är nu orolig att hon står utan barnomsorg efter semestern om tre veckor. Hon är också upprörd över hur kommunen hanterat ärendet då hon inte får något klart besked om vilken barnsomsorg hennes barn ska få efter oktober då förändringen träder ikraft.

– Jag vet inte ens om mitt barn kommer få en plats på det kommunala nattiset i höst. Jag har inte fått något besked från kommunen, säger Anna Norberg.

Fler platser på Nattis

Men Kenneth Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd och ansvarig politiker tycker att det är fel att ersättningen till pedagogisk omsorg hittills har varit högre än till förskoleverksamhet i kommunal eller privat regi.

– Förskolan har högre pedagogiska krav. Verksamhet med högre kvalitetskrav ska inte kosta mindre.

Han är beredd att ordna fler platser på Nattis, den kommunala förskolan på kvällar och nätter, om Nanny Belle inte längre har råd att erbjuda sina kunder omsorg alla timmar de behöver.

– Alla föräldrar som behöver barnomsorg ska ställa sig i kön och sedan får vi ordna det. Om vi behöver bygga ut vår verksamhet på något sätt för att klara av det får vi titta på det, säger Kenneth Nilsson (S), kommunalråd och ansvarig politiker.

– 90 procent av våra kunder är ensamstående föräldrar. Många av dem jobbar också på timme, alltså har inte fasta jobb, och då har den här barnomsorgen varit det som fungerat för att de ska kunna hoppa in och ta timvik, säger Leila Parsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.