Foto: SVT

”Ett sätt att köpa sig fri”

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun får kritik från Barn- och elevombudet för att ha tecknat en försäkring som gör att de slipper betala skadestånd när elever kränks i skolan. Barn- och elevombudet anser att det är ett sätt för kommunen att köpa sig fri.

Under flera år utsattes en elev för både verbal och fysiska kränkningar från sina klasskamrater i en av Örebros skolor. Skolinspektionen har tidigare tvingat kommunen att vidta åtgärder och betala skadestånd, men kränkningarna har ändå fortsatt och nu kan ärendet komma att avgöras i tingsrätten.

Idag lämnade Barn- och elevombudet in en stämning vid Örebro tingsrätt mot kommunen för att de inte har gjort tillräckligt för att hjälpa en elev som mobbats under flera år.

#mobbning

– Alla blir lidande av att det går så här långt. Eleven, föräldrarna, pedagogerna som jobbat med ärendet. Det är naturligtvis inget man önskar att det ska gå så här långt, säger skolchefen Margareta Borg.

– Det är ett enligt mitt tycke ett mycket tragiskt fall. En flicka som varit utsatt för kränkningar i stort sett hela sin skolgång, säger Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Kritiserat system

Den senaste tvisten handlar om att Barn- och elevombudet kräver att Örebro kommun betalar ytterligare 82.000 kronor i skadestånd men det är något som kommunen motsätter sig.

– Vi hade ett förlikningsmöte före sommaren och det slutade med att kommunen sa att dom skulle gå hem och se över sitt försäkringsskydd, säger Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Örebro kommun har alltså tecknat en försäkring som täcker de kostnader som uppstår när elever kränks i skolan. Ett system som kritiseras av Barn- och elevombudet.

– Jag vill nästan påstå att det är ett sätt att köpa sig fri. Jag tycker att det är ytterst olyckligt att lägga pengar på att betala en försäkringspremie istället för att satsa pengar på förebyggande arbete. Enligt lag har skolhuvudmannen en omfattande skyldighet att utföra förebyggande arbete mot kränkande behandling och jag ser en risk i att man väljer att teckna en försäkring, säger Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

– Jag tycker inte att det har något samband så. Vi har lagt ett stort engagemang, mycket resurser och förändrat vår organisation för att avhjälpa alla sorts ärenden, säger skolchefen Margareta Borg.

Så att man tecknar en sådan försäkring påverkar inte det förebyggande arbetet?

– Absolut inte, säger Margareta Borg.

Med hjälp av försäkringen kan kommunerna spara in en del av skattebetalarnas pengar, men det är en klen tröst för den som utsattas för kränkningar i skolan.

– Man ska vara medveten om att det är en elev som får gå igenom detta och det är nästan där som kommunen brister mest. Att de inte tar ansvar för sina kommuninvånare, säger Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet