Foto: SVT

Färdigbehandlade slipper ligga kvar

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun och Region Örebro län har i ett samarbete under våren arbetat hårt för att utskrivningsklara patienter ska komma ut från sjukhuset.

Under 2014 och 2015 har antalet utskrivningsklara patienter som blir kvar på USÖ blivit allt fler. I april beslutade därför programnämnd Social Välfärd i Örebro kommun om en åtgärdsplan för de färdigbehandlade patienterna och täta uppföljningar. I ett pressmeddelande meddelar ansvariga politiker att insatserna ser ut att ha gett ett bra resultat.

– De senaste veckorna har det varit enstaka personer som blivit kvar någon dag för länge, den senaste veckan inga alls. Vi har till och med fått rapporter om att det finns korttidsplatser som står tomma! Man ska komma ihåg att detta handlar om ögonblicksbilder som kan förändras fort, men det gläder mig att se så snabba och positiva resultat. Det är inte minst bra för den enskilda individen som slipper ligga på USÖ när den egentligen ska hem, säger Rasmus Persson (C) Ordförande i programnämnd social välfärd.

Arbete på lång sikt krävs

Sedan beslutet om åtgärdsplanen fattades har antalet behandlingsdygn för färdigvårdade gått från 174 dygn i slutet av mars till noll idag. En positiv utveckling med tanke på de kostnader kommunen har haft, då de tvingats betala straffavgifter för de färdigvårdade.

– Vi har gjort insatser på kort sikt, men också intensifierat arbetet på lång sikt, för att undvika att denna situation upprepas i framtiden. Då handlar det både om att säkra tillräckligt många vård och omsorgsplatser i framtiden, men också att förbättra processer både mellan kommun och region, samt inom kommunen, för att säkerställa en effektiv och individuellt anpassad process, säger Fisun Yavas (S) vice ordförande i programnämnd social välfärd.

– Vi har ett viktigt arbete framför oss för att säkra de bedömningar vi gör kring behov av plats på vård- och omsorgsboenden. Vi ser över anvisningen, myndighetsutövningen och vi satsar på fler Trygghetsboenden för att fler ska känna sig trygga när de börjar bli äldre, men kanske inte riktigt har behov av vård- och omsorgsboende ännu, säger Susanne Lindholm (KD) presidieledamot i programnämnd social välfärd.

Antalet behandlingsdygn för färdigvårdade på USÖ

21 – 27 mars 174 st

28 mars – 3 april 162 st

4 – 10 april 148 st

11 – 17 april 95 st

18 – 24 april 65 st

25 april – 1 maj 30 st

2 – 8 maj 16 st

9 15 maj 7 st

16 – 22 maj 0 st

Diagrammet visar statistik på antalet utskrivningsklara med betalningsansvar som befunnit sig på USÖ sedan beslutet om åtgärdsplan fattades.

Källa: Örebro kommun / Programnämnd Social Välfärd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.