Barnen på bilden har ingen med artikeln att göra. Foto: Janerik Henriksson / TT

Så utbredd är mobbningen i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Sju procent av eleverna i Örebros grundskolor uppger att de någon gång blivit mobbade – det senaste läsåret. På Vivallaskolan har man nu satt ned foten.

Alla skolor är ålagda att motverka mobbning och kränkningar. På Vivallaskolan i Örebro satte man ner foten ordenligt förra året:

– Vi hör att barnen har ett språkbruk som är hårt, det sker slagsmål och det händer saker som inte är okej. Vi har sett ett behov, det går inte att säga att vi inte är drabbade, säger Mia Aversjö som rektor på Vivallaskolan.

#mobbning

Skolan har nu särskilda trygghetsteam och alla arbetar åt samma håll för att få en tryggare skola. I det ingår också att eleverna är delaktiga och för att veta mer om läget svarade de nyligen på en återkommande enkät.

– Jag trivs bra i skolan och jag mobbar ingen och ingen mobbar mig, säger eleven Zina Massoud.

”Man måste våga säga till”

Yousef Ashour berättar att det finns de som känner sig ensamma på skolan. Han tror att vikten av att våga prata är viktig.

– Man måste säga till och inte vara rädd, våga berätta för en vuxen, säger Yousef Ashour.

David Crawford är lärare och han försöker att ständigt föra samtal om bland annat språkbruket.

– Jag tycker det förekommer en del elaka kommentarer i klassrummet som vi jobbar med att få bort. Jag försöker ha ständiga samtal om sådant här, säger David Crawford, lärare på skolan.

SVT granskar mobbning i skolan

SVT Nyheter granskar mobbningen i skolan i samband med realityserien ”Morgans mission” som har premiär i kväll, 5 oktober.

I vår granskning vill vi gärna ta del av dina berättelser och upplevelser: Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Berätta för oss på SVT Nyheter Örebros Facebook-sida, eller via Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också bra att maila oss på: orebro@svt.se

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får man följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet