Foto: TT/ arkiv

Förskolestrid i Nora: ”Bara trams”

Publicerad

Den politiska ledningen i Nora får nu hård kritik för att de inte sökte statsbidrag för att minska barngrupperna i förskolan.

Trots att barngrupperna i förskolan blir allt större väljer politikerna i många kommuner att inte söka de pengar som regeringen delar ut för att minska barngrupperna. Av 830 miljoner blev 290 miljoner över, kunde SVT berätta tidigare i veckan.

En av de kommuner som inte har sökt pengar är Nora, något som nu får kritik.

– Att inte söka statsbidrag för att minska barngrupper tyder på två saker; handlingsförlamning och ideologisk låsning, säger oppositionsrådet Helena Vilhelmsson (C).

Brist på lokaler

Förklaringen till att man avstod från att söka pengar är enligt kommunledningen lokalbrist.

– Vi hade en kapacitetsbrist. Ska vi minska barngrupperna kräver det lokaler och det hade vi inte vid det tillfället. Men däremot bygger vi nu en ny förskola som tas i bruk första januari 2017 och då kommer ju saken i ett annat läge, sa David Stansvik (V), ordförande i barn- och ungdomsutskottet till SVT Nyheter Örebro tidigare under veckan.

”Bara trams”

Det är ett uttalande som Centerpartiet nu reagerar starkt mot.

– Att påstå att vi inte har lokalutrymme är ett av de sämsta argumenten jag hört, dessutom en efterhandskonstruktion. Skulle så behövas, finns externa lokaler att gå in i tillfälligt. Det handlar om att lätta på trycket, få mindre stressade barn och pedagoger. Att skjuta upp den möjligheten ett helt år för att ”invänta” nya lokaler är bara trams. Pengarna skulle ha sökts, säger Helena Vilhelmsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.