Foto: SVT

Här är hundarna som kan lukta sig till cancer

Uppdaterad
Publicerad

Metoderna för att lära hundar att söka har satt Hällefors på världskartan. Hit kommer organisationer, myndigheter och privatpersoner från hela världen.

Hällefors, bland de djupa skogarna och de vackra sjöarna, lockar långväga gäster. Både fyrbenta. Och... tvåbenta.

Här på HundCampus får både hundar och deras tränare lära sig metoder för att söka med hjälp av dofter.

#Härborjag – Hällefors

På ett bord i ett av laboratorierna sitter Tiger. Hon väntar på kommando från tränaren Jakob Skoglund. Och för varje rätt markering belönas hon med en godis.

– Vissa saker är kolossalt lätta, andra är mycket svårare, men begräsningarna ligger aldrig hos hunden, utan hos oss som ska få fram precis det som vi är ute efter. Vi är många gånger inte så begåvade som vi tror, så därför tar det så lång tid, berättar Lennart Wetterholm, chef HundCampus i Hällefors.

Lär sig spåra på några sekunder

Under nästan tio år har skolan funnits och lockat specialister inom en rad olika områden, framför allt inom polis- och tullverksamhet.

Arbetet görs i laboratorium där dofter av olika ämnen placeras ut. Hunden motiveras och belönas och jobbet blir en lek. Och har hunden väl lärt sig metoden kan den lära sig att spåra nya ämnen på bara några sekunder.

– Vi börjar alltid med te. Det är lätt att koncentrera, späda ut, finns i torr och flytande form, förklarar Lennart Wetterholm.

Svamp, mineraler, människor, mobiltelefoner och skadedjur. Idéer om nya söksätt och ämnen kommer allt som oftast från deltagarna själva. De senaste åren har en metod att hitta lungcancer utvecklats. Ett projekt som tagit sju år.

– Vi är i slutfasen av vårt cancerprojekt. Dessutom har vi rätt så många nya projekt där vi tittar på skadedjur, vi tittar på importsidan på olika saker där, säger han.

Fjärilar och isbjörnar kan också spåra

Hunden är inte det enda djuret med bra luktsinne. Grisar, isbjörnar och till och med fjärilar matchar hundens förmågor. Men på ett område är hunden oslagbar.

– Hunden är ju helt överlägsen, så till vida att hunden vill samarbeta med sin förare och människan betyder så otroligt mycket för hunden så det är det samarbetet som mycket av det här bygger på. Det finns andra djur som väl kan tävla med hunden, men ingen kan tävla med hunden vad gäller samarbetet.

Slutligen, går det att lära gamla hundar att hitta?

– Ja, absolut, och det är intressant att se. Om du behandlar hunden väl och motiverar den att samarbeta med dig så kan du lära en gammal hund lika fort som en ung hund även om den är 12-13 år. Men om du har använt negativa metoder då låtsas hunden att den inte hör och så säger vi att man inte kan lära gamla hundar att sitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Hällefors

Mer i ämnet