Foto: SVT

Här lider idrotten av landsbygdsflykten

Uppdaterad
Publicerad

En liten kommun som blir mindre, åtminstone sett till befolkningsantalet. Det är kanske ingen överraskning att Ljusnarsberg rankas lågt när det kommer till utbudet av idrotter för unga.

– Det är svårare att jobba som idrottsledare nu än på 80-talet, då var det inga problem att få ihop lag i olika åldrar. Men det är klart, då bodde det tiotusen personer här och nu bor det knappt fem. Den största delen av de som bor kvar är ju pensionärer, säger Kent Gustavsson, ordförande i Kopparbergs BK.

Utflyttningen till trots bor nästan 700 ungdomar mellan sju och 20 år kvar i Ljusnarsberg, och de har bara fem idrotter att välja mellan. Det går att jämföra med den till antalet ungdomar sett likvärdiga kommunen Hällefors som erbjuder dubbelt så många.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Viktigt med brett utbud

Distriktsidrottschefen Charlotta Stenhem menar att ett brett utbud av idrotter är viktigt.

– Det är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv, och för känslan av att tillhöra något och att vara del av ett sammanhang, säger hon.

Den stora idrottsplatsen Olovsvallen är nedgången. Skylten vid ingången hänger på sned och det stora tidtagaruret på klubbhusets fasad saknar visare.

– Det har inte gjorts några större reparationer på många år här. Skulle vi få en uppfräschning av anläggningen kanske det skulle locka fler folk, säger Kent Gustavsson.

Ingemar Javinder (S) är ordförande i bildnings- och socialutskottet. Ett sammanslaget utskott sedan årsskiftet. Han menar att man har diskuterat anläggningarna på kommunen, men att det inte inte har fattats några politiska beslut kring en upprustning.

– All kommunal ekonomi går ju ut på att prioritera. Vi har levt i en ganska tuff tid i Ljusnarsberg, men nu har vi kommit hyfsat på fötter och då ökar ju möjligheten att få till sådana investeringar, säger han.

Investering i hall

Nyligen fattade man beslut om att investera i en ny idrottshall i Ljusnarsberg. Man har även tillsatt en resurs som ska arbeta direkt mot föreningslivet i kommunen. Nästa steg är att med hjälp av skolan hitta sätt som kan få fler ungdomar att börja idrotta.

Tror du vi kommer kunna se en utveckling av idrottandet här framöver?

– Jag vill vara hoppfull, men jag tror man ska vara realistisk. Den utveckling som kommunen har kommer förmodligen även idrottsföreningarna att ha. Men jag tror ändå på alla de insatser som görs och att de kommer att ge resultat, säger distriktsidrottschefen Charlotta Stenhem. 

Undersökningen

Vi har utgått från det statliga aktivitetsstöd som Riksidrottsförbundet delar ut till föreningar för deras idrottsverksamhet. Där har vi kunnat se utvecklingen sedan 2004 när det kommer till idrottande tjejer och killar i de olika kommunerna.

Vi förbehåller oss de undantagsfall av lag eller föreningar som av någon anledning inte skulle få statligt aktivitetsstöd.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet