Här växer kommunen tack vare invandringen

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2006 och 2013 har det totalt kommit 741 flyktingar till Fagersta kommun. Det betyder att Fagersta i förhållande till kommunens storlek med råge tagit emot flest personer i hela Tvärsnyttområdet.

– Det här handlar om en spontan invandring. Människor med permanent uppehållstillstånd väljer själva var de vill bo, säger Fagerstas vänsterpartistiska kommunalråd Stig Henriksson.

I dag skriver kommunerna avtal med länsstyrelsen om hur många flyktingar som man tar emot. men enligt Stig är det här mer än pappersprodukt än något faktiskt mottagande. Exempelvis flyttade 245 flyktingar till Fagersta under 2013, trots att avtalet gällde 15.

Val 2014 – Tvärsnytt

Hamse Omar är precis som dom flesta som slagit sig ner i Fagersta ursprungligen ifrån Somalia. Enligt honom är Fagersta en kommun som varit bra både på att integrera somalier i samhället.

– Integrationen börjar med två saker: det är jobb och språk. Fagersta har varit duktiga på just det här, säger han.

Samtidigt säger Stig Henriksson att den stora gruppen som kommit till kommunen har inneburit utmaningar, men han menar att för Fagersta finns det inget annat alternativ än att ta emot flyktingar.

– Det ena alternativet är att få en långsamt åldrande och krympande befolkning, det har vi testat och det var oerhört smärtsamt för kommuen. Det andra är alternativet är att ta emot flyktingar och göra något bra av det. Ett tredje alternativ finns inte, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet