Anders Olsson, logistikchef för insatsen. Foto: TT/SVT

Hjälpinsats till Nepal lyfte från Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En stor räddningsinsats skickades på måndagskvällen från Örebro flygplats till det jordbävningsdrabbade Nepal.

Ombord på fraktplanet fanns material som ska räcka för en insats i två veckor, och under tisdagsmorgonen lyfter ett passagerarplan med personer som främst ska arbeta med att koordinera och bidra med hjälp där det behövs i närområdet.

Enligt nepalesiska myndigheter finns det redan gott om hjälparbetare på plats vid rasmassorna. Arbetsuppgifterna för den insats som skickas från Örebro har därför ändrats något.

Jordbävning i Nepal

Till exempel kommer de åtta hundar, som först var tänkta att följa med, stanna hemma. Personalstyrkan har även minskats från ett 60-tal personer till numera ett 40-tal.

– Katastrofen är enorm. Nepal är ett land med mycket små resurser att hjälpa den egna befolkningen, säger Lars-Göran Uddholm, insatschef, till SVT Örebro.

Resan uppskjuten

Tanken var att fraktflyget skulle lämna Örebro flygplats redan klockan 12, men starttiden ändrades och planet kom inte iväg förrän 21.19.

– Det är väldigt få piloter som har certifikat att landa på Kathmandu flygplats. Det är svårt att landa där, men nu har vi fått det ordnat, säger Uddholm.

Vad kommer ni möta?

– Mycket svårt att säga. Vi åker med en stor osäkerhetsfaktor. Vi kommer att ta kontakt med nepalesiska myndigheter och kommer sedan bli insatta där vi bäst behövs. Vi har mat och förnödenheter för att stanna i två veckor. Vi är självförsörjande förutom när det gäller fordon. Vi vill inte belasta nepaleserna.

Vad kommer Sverige att hjälpa till med nu?

– Vi kan göra mycket även om vi inte kommer inrikta oss på att gräva och leta i rasade hus.  Vi kommer erbjuda logistiskt stöd, koordinera hjälpen på plats, säger Anders Olsson, logistikchef för insatsen.

”Svårt att nå trånga gator”

I hjälpsändningen kommer det även finnas med ett par motorcyklar.

Varför är de viktiga?

– Mycket tyder på att det är svårt att ta sig fram på trånga gator i Kathmandu, och vi kommer nu ha större möjligheter att åka över en större yta för att bedöma var vi gör störst nytta, säger Anders Olsson.

Med i teamet från Örebro finns ett par bedömningsexperter som kommer att åka runt på motorcyklarna och dokumentera och rapportera in vad de ser för att sätta in hjälpen där den behövs mest, berättar Anders Olsson.

– Vi kommer att ta med oss den utrustningen som var tänkt från början vilket innebär att vi bygger ett camp för närmare 80 personer som kommer att vara självförsörjande under tio dygn. Vi kommer ordna bland annat med toaletter, duschar och naturligtvis boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet