Lina Jonsson från Örebro reste till Grekiska ön Lesbos för att jobba som volontär och hjälpa flyktingar. Foto: SVT

Hon hjälper flyktingar i Grekland

Publicerad

Lina Jonsson från Örebro fick nog och ville göra en skillnad. Tillsammans med en vän åkte hon till Grekland för att hjälpa flyktingar på plats.

”Vi kände varför någon annan, och inte oss?”, säger Lina Jonsson.

Den grekiska ön Lesbos beskrivs som en mänsklig katastrof. Dit kommer tusentals människor på flykt varje dag i hopp om ett bättre liv i Europa. Men hjälpresurserna räcker inte till och livet på ön för flyktingarna är tufft.

Lina Jansson som är uppvuxen i Arvika men sedan en tid tillbaka bor i Örebro och studerar på universitet har precis kommit hem från Lesbos där hon har varit volontär.

– Vi föreställde oss det värsta men det var inte ens i närheten av vad vi såg. Man ser människor i princip nästan dö framför ens ögon. Folk sover ute i lera och folk får inte äta, säger Lina Jansson.

”Väldigt tufft”

Över 300.000 människor har flytt över Medelhavet bara i år. 200.000 människor har flytt till Grekland och 100.000 till Italien enligt FN:s flyktingorgan UNCHR. För Lina och de andra volontärerna som var på plats var en av dem största utmaningarna det stora hjälpbehovet för alla som kommit.

– Det svåraste var att veta att man inte kan hjälpa alla, för resurserna finns inte. Och det var väldigt tufft att säga nej till någon som jag vet inte har något, säger Lina Jonsson.

Men trots de stora utmaningar, tuffa möten med människor på flykt och att hon blivit sjuk under tiden på den grekiska ön, så vill hon åka tillbaka.

– För att jag vet att det behövs hjälp, Och känner att när jag väl har gjort det och har varit med om de här sakerna kan jag inte sitta hemma och inte göra någonting, säger Lina Jonsson.

Vad det värt det?

– På alla plan, säger Lina Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.