Foto: Jonas Mathsson / SVT

Intagna på Kumla ställer ut

Uppdaterad
Publicerad

År 1965 färdigställdes anstalten i Kumla och i år fyller den 50 år. Detta uppmärksammas av kommunen via en skulptur på toppen av Kvarntorpshögen – skulpterad av intagna.

Tillsammans med intagna på anstalten i Kumla har örebrokonstnären Cecilia Jansson skapat ”Yggdrasil” – asagudarnas världsträd. Trädet av metall är dekorerat med nycklar. Intagna på Kriminalvårdsanstalten har märkt trädet med sina egna signaturer på plåtbrickor. Och nu står trädet på toppen av Kvarntorpshögen.

– Det är inte bara ett projekt för Konst på hög, utan det är en del av ett längre projekt som Cecilia (Jansson, reds anm.) tillsammans med de intagna håller på med på anstalten, säger Gertrud Åstrand, cehf för kulturavdelningen i Kumla kommun.

Konst på hög

Invigs på lördag

Förutom ”Yggdrasil” har Maria Miesenberger skapat ”Stilla rörelse” som är den andra av två nyheter på i Kvarntorp. Figuren föreställer en silverfärgad gestalt som tar sig upp på en av skidbackens skidliftsstolpar.

På lördag kommer invigningen officiellt att hållas.

– Vi kommer hålla till här uppe på toppen då. Och i direkt anslutning till detta kommer artisten Kalle Moraeus vara här. Det blir jätteroligt, säger Gertrud Åstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konst på hög

Mer i ämnet