Foto: TT

Jagad örebroare släkt med tidigare terrormisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre personer som nu eftersöks av turkiska myndigheter misstänkta för att de ska ansluta sig till terrororganisationen IS är släkt med den svensk som under flera år satt inlåst på Guantanamo misstänkt för terrorism.

Enligt polisen så har även en majoritet av de örebroare som valt att åka ned för att slåss med terrororganisationen någon form av relation till varandra.

– Mycket av kopplingarna är runt bostadsområdet och stadsdelen Vivalla. Växer man upp här så har man någon form av relation till de andra i samma ålder, de spelar i samma fotbollslag eller så, säger polisen Fredrik Malm.

Terroriströrelsen IS

Satt inlåst på Guantanamobasen

De är alltså vänner, gamla klass- och lagkamrater eller släkt. En av de personer som enligt svenska myndigheter nu eftersöks av de turkiska myndigheterna är släkt med Mehdi Ghezali som under flera år satt inlåst på Guantanamobasen som en misstänkt terrorist.

Ghezali greps även senare i Pakistan tillsammans med en nu terrordömd man. Mehdi Ghezali har själv aldrig dömts för terrorism.

Den andra nu eftersökta mannen har två bröder som tidigare varit i Syrien. Den ena brodern ska ha omkommit i strid och den andra skadats. Och det faktum att många av de som reser känner varandra eller är släkt är en av de vanligaste rekryteringsformerna till IS.

– En väg in i det här är familjens väg där man kan påverkas på olika sätt av bröder, kusiner, föräldrar och radikaliseras och rekryteras till sådana organisationer, säger Linus Gustafsson forskningsassistent på Försvarshögskolan.

Av allt att döma så har alltså mer än 15 örebroare nu åkt till mellanöstern för att ansluta sig till IS. För polis och myndigheter som arbetar för att förebygga att personer åker är det extra viktigt att ta sig in i de här grupperna och få förtroende.

Stoppades på vägen

Även om det är svårt så lyckas polisen ibland – senast handlade det om en ung kvinna som åkt från Örebro men som stoppats på vägen efter att polisen efterlyste henne internationell.

– I det fallet som jag tänker på så saknade familjen sin dotter och anmälde henne försvunnen. De lämnade uppgifter om att hon kunde vara utomlands och då blev hon internationellt efterlyst, säger polisen Fredrik Malm.

Att unga tjejer väljer att resa är ovanligt och polisen tror inte att hon rest på eget bevåg.

– Man kan ju anta att hon har fått hjälp med råd och hur man ska bete sig, när man ska åka och hur man ska åka och att man väljer en resa som är så billig som möjlig, säger Fredrik Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet