Jordbävningarna som skakat länet

Uppdaterad
Publicerad

Flera jordbävningar har skakat Örebro län de senaste månaderna. Det senaste skalvet inträffade så sent som för en vecka sedan och hade sitt epicentrum i Vättern strax utanför Askersund.

En större jordbävning inträffade tidigare i veckan vid Vrångö i Göteborgs skärgård. Skalvet mätte mellan 2 och 3 på Richterskalan och kändes av flera mil bort. Men att det sker jordbävningar i Sverige är inte så ovanligt som man kanske tror.

Hundratals skalv varje år

Varje år inträffar hundratals skalv i Sverige men majoriteten av dom är så små att de inte märks av. Under de senaste månaderna har tre skalv registrerats i länet. Det senaste skalvet skedde den 23 juli och hade då sitt epicentrum i Vättern i närheten av Harge. Ytterligare två skalv har inträffat i Askersundsområdet. Det kraftigaste mätte 0.64 på Richterskalan och skakade omgivningarna kring Rönneshytta.

Inget av skalven har varit speciellt starka och inga skador har rapporterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.