Isaac Kiese Thelin firar sitt mål i premiären mot Italien. Foto: Bildbyrån

Kiese Thelin klar som straffskytt i EM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Finalen mot Portugal kan avgöras på straffar. Ett scenario som förbundskapten Håkan Ericson är väl förbered inför.

”Vi har plockat ut fem straffskyttar”, säger han inför den sista matchen i U21-EM-slutspelet i Tjeckien.

De två senaste slutspelen har slutat med sortier efter dramatiska straffläggningar. Då – 2004 och 2009 – handlade det om semifinaler. För att undvika något liknande i finalen mot Portugal på Edenstadion i Prag har Sverige nött lite extra på straffar.

Plus att förbundskapten Håkan Ericson, tillsammans med målvaktstränaren Leif Troedsson, har rangordnat sina spelare.

– Vi har en plan där vi har numrerat spelarna ett till 14. Under matchgenomgången sade vi att vi har plockat ut fem spelare, och om det var någon som inte ville vara bland dessa fick de komma till oss och säga det, säger han.

– Men det var ingen som kom.

Under den följande träningen diskuterades det sedan hur spelarna ska tänka och agera vid en eventuell straffläggning.

– Det handlar mycket om det mentala, givetvis. Jag tycker att vi har ett gäng som har stor mental styrka, säger Ericson.

Sedan tidigare har Ludwig Augustinsson, John Guidetti och Isaac Kiese Thelin utsetts till Sveriges straffskyttar. Vilka de två övriga är vill inte Håkan Ericson avslöja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.