Salen fylldes snabbt inför Håkan Nessers föreläsning. Många fick vända i dörren. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kökaos när Nesser föreläste i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Runt hundra personer fick inte plats när Örebro Universitet arrangerade en gratisföreläsning med populäre författaren Håkan Nesser.

Men då beslutade Nesser att hålla ytterligare en föreläsning för de som inte kom in.

Örebro universitets årliga arrangemang med gratisföreläsningar av doktorer, hedersdoktorer och professorer lockade i år storpublik. Författaren Håkan Nesser, nyutsedd hedersdoktor,  höll på att inte ta sig förbi den långa kön och in på sin egen föreläsning. Med hjälp av universitetets rektor kunde han till slut komma fram, men runt hundra personer fick vända i dörren när lokalen snabbt blev full.

– Det som är kul är att folk läser böcker. Och så här är det lite överallt, att när författare ställer sig och pratar blir det fullt hus väldigt ofta. Det är mycket glädjande, säger Håkan Nesser till SVT Nyheter Örebro.

Fler fick vända

Snabbt beslutade han att hålla ytterligare en föreläsning för de som inte kom in. Men även andra föreläsare lockade fler åhörare än det fanns platser i lokalen och där gick inte att ordna fler föreläsningar. Bland annat fick dörrarna stängas tidigt till konstnären och hedersdoktorn Linn Fernströms föreläsningssal. Många fick vända utan att kunna lyssna på henne.

– De blir besvikna. Vissa har kommit bara för att höra på den här föreläsningen, säger Camilla Segerlind på Örebro Universitet.

Jättestort intresse

Många kunde dock hitta andra föreläsningar att gå på. I åtta lokaler på Conventum konferens pågck föreläsningar samtidigt.

– Det är ett jättestort intresse. Det känns som det bara ökar år för år, säger Camilla Segerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.