I februari avled en brandman efter att ha blivit påkörd när han hjälpte två personer som kört av vägen. Nu har Attunda brandförsvar samlat in 286 500 kronor som går till brandmannens familj. Foto: Paul Madej/TT

Konflikt hotar bland brandmän

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännens riksförbund varslar om konflikt för de cirka 10 000 deltidsarbetsmän som arbetar runtom i landet. Det kan ställa till problem för räddningstjänsten från den 15 juni, rapporterar SR Ekot.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Brandmännens riksförbund och Sveriges kommuner och landsting (SKL) samt Pacta har strandat efter medling och nu varslar facket om stridsåtgärder.

Brandmannafacket vill bland ha bättre arbetstider och komma i kapp andra kommunanställda lönemässigt. Lönekravet ligger på 15 procent fördelat på fyra år.

– Vi har lockat och pockat, och vi har bönat och bett, och i den här omgången är vi nästan förnedrade i det bud som vi fått. Nu är måttet rågat helt enkelt, säger Peter Berg, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund till Ekot.

Det finns cirka 15 000 brandmän i Sverige varav omkring 10 000 är deltidsanställda i mindre samhällen och glesbygd. Varslet innebär bland annat blockad mot att deltidarna jobbar extra utöver ordinarie beredskapsschema.

Om parterna inte kommer överens blir det konflikt från den 15 juni. SKL har inte hunnit bedöma konsekvenserna, men risken för konflikt är stor enligt Agneta Jöhnk, arbetsgivaransvarig på SKL.

– Eftersom vi inte har nått ett avtal trots att vi har haft medlare inne finns det en rätt stor risk att konflikten bryter ut, säger hon.

Fakta om deltidsbrandmän

Hos Nerikes brandkår finns idag 215 deltidsbrandmän på 16 deltidsstationer inom Nerikes Brandkårs insatsområde.

En deltidsbrandman bor och arbetar nära sin station och skall under beredskap skall vara beredd att rycka ut inom 5 minuter vid larm.

En deltidsbrandman är anställd av räddningstjänstförbundet och får ersättning för den tid hen deltar i utryckningar, övningar och utbildningar samt för beredskap.

Efter intern utbildning och tjänstgöring under minst ett år får en blivande deltidsbrandman en räddningsinsatsutbildning hos MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) som omfattar totalt sju veckor.

Källa: Nerikes Brandkår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.