Därför slog Örebro turistrekord i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Rekordsommar! Utropar Örebrokompaniet när de presenterar sommarens besökssiffror.

– Under alla mina år inom turismen i Örebro har jag aldrig varit med om något liknande, säger Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet i ett pressmeddelande.

Han syftar på att juli som för tio år sedan var sämsta månaden besöksmässigt nu ser ut att vara årets bästa månad.

– Mest uppseendeväckande är nog att juli är årets bästa månad. För tio år sedan var det den sämsta! Sedan dess har hotellboendet i juli ökat med 90 % i Örebro, ökningen i hela riket är bara hälften så stor, säger Björn Fransson.

Konst lockar

Anledningen till den stora tillströmningen av turister menar de beror till stor del på Open Art.

I de guidade turerna har 6 500 människor deltagit och 262 skolklasser har gått konstpedagogiska vandringar.

– Vi har haft 180 000 unika besökare, säger Nina Glimvall, verksamhetschef för allmänkultur på Örebro kommun.

Mycket folk i stan

Antalet turister har gjort att både restauranger och butiker har fått bättre snurr menar City Örebro. Också Jubileums-veckan har gjort att fler gått på stan.

– Under veckan i augusti då vi firade att Örebro fyller 750 år var många av våra fik och restauranger en del av den totala folkfest som Jubileumsveckan innebar. I detaljhandeln däremot gav inte Jubileums-veckan samma effekt, men vi räknar vi med att alla besökare påmindes om allt city har att erbjuda, säger Stina Storm VD på City Örebro.

Se ett inslag och hör fler röster om turismen senare i eftermiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.