Kritik mot asylsökande vände efter projekt

Publicerad

Svenska kyrkan i Lerbäck-Snavlunda är en av församlingarna som fått extra pengar för att arbeta med integration av asylsökande. För några år sedan var motståndet mot asylboendet här massivt men nu är det andra tongångar.

Faya Mourad har varit i Sverige i sju månader och är nu en av ett 20-tal asylsökande som lär sig språket i sockenstugan i Lerbäck.

– Jag lär mig här svenska. Jag pratar lite svenska men inte jätte, jätte bra.

Är det svårt?

– Lite, ja lite svårt, svenska, säger Faya Mourad.

Fika är grunden i ”Lerbäcksmodellen”

Det här är en del av den så kallade Lerbäcksmodellen där Svenska kyrkan, Tallbackskyrkan och Röda korset samarbetar för att hjälpa de som bor på asylboendet i Lerbäck.

– Det här med frivilligheten är fantastiskt det är många som gör fantastiska insatser och det är många som blir glada, säger Sven Haglund som är tillförordnad kyrkoherde i Lerbäck-Snavlund.

– Ingen av dom här föreningarna klarar av det här på egenhand utan vi måste hjälpas åt. Och då började vi med att ordna fikakalas. Vi ansåg att fika var det första ord som man lär sig oavsett om man kommer som flykting eller turist, säger Irma Sandgren ordförande i Röda korset och kyrkorådet.

Svenska kyrkan satsade 250 000 kronor

På Lerbäckshemmet bor i dag 117 asylsökande och ytterligare ett hundratal bor på Englagård inte så långt i från. Tillsammans motsvarar de tio procent av församlingsborna. För att förbättra kyrkans arbete med integration så fick församlingen i Lerbäck och Snavlunda en 250 000 kronor från kyrkan centralt. 

– Dom pengarna använde vi till att anställa en socionom vars uppgift är att stötta dom frivilliga och de på asylboendet, säger Sven Hagberg.

Tidigare var motståndet stort

Pengarna har gjort nytta. Innan asylboendet öppnade för några år sedan var motståndet massivt i Lerbäck.

– Vi började i en svår situation när asylboendet kom istället för ett äldreboende som lades ned. Jag tycker att den kritiken som fanns den är ganska liten nu. Den syns inte mera, den var väldigt synlig tidigare inte minst i sociala medier, säger Irma Sandgren.

Nu är reaktionerna från många det motsatta. När Faya Mourad i söndags för första gången läste en bön på svenska i kyrkan var det många församlingsbor som blev mycket rörda.

– Första gången jag läste på svenska i kyrkan. Jättefint, lite kanske nej bra men träna träna jättebra, säger Faya Mourad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.