Konvoj med IS-stridande. Islamiska staten ligger bakom flest dödliga jihadistattacker. Foto: TT

Kvinna från Örebro reser mot IS

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna ska enligt polisen ha rest mot mellanöstern för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Detta enligt tidningen Nerikes Allehanda, som fått uppgifterna bekräftade av polisen.

Nerikes Allehanda skriver i lördagens tidning att en ung kvinna från Örebro ska ha rest till mellanöstern för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Enligt polisen, som tidningen varit i kontakt med, är uppgifterna säkra. De känner till kvinnans identitet, men är i övrigt förtegna om ärendet.

Det finns även uppgifter om att kvinnan ska ha stoppats på vägen mot Syrien eller Irak i Istanbul, men var hon befinner sig just nu är oklart enligt tidningen.

Terroriströrelsen IS

Enligt Säpo skall ett 40-tal svenskar hittills ha dött i strider i mellanöstern, varav tre unga män från Örebro och nu har alltså den första kvinnan rest för att ansluta sig till terrororganisationen.

I veckan som gick anordnades den andra konferensen om våldsbejakande extremism i Örebro. Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, berömde kommunen för sitt arbete att förhindra att unga människor ansluter sig till terrororganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet