Lämnade ut hemliga uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Örebroföretaget lovade en tjänsteman på Försäkringskassan en chefstjänst i utbyte mot hemligstämplade uppgifter. Nu har händelsen polisanmälts.

Det Örebrobaserade assistansbolaget har polisanmälts för att ha tagit emot sekretessbelagda uppgifter om assistansberättigade och deras samordnare.

Vid flera tillfällen

Det var en anställd inom Försäkringskassan Väst i Göteborg som blev kontaktat av Örebroföretaget och lovad en chefstjänst om hen plockade fram uppgifter om brukare och vilka assistansbolag de använder, berättar Therese Karlberg VO-chef på Försäkringskassan.

Vid flera tillfällen har den anställde, under 2015 och 2016, tagit fram dessa sekretessbelagda uppgifter från Försäkringskassans handläggningssystem inom assistansersättning och lämnat över dessa till bolagets företrädare i Örebro.

Det är uppgifter om personnummer till assistansberättigade och vilka assistansanordnare de är knutna till. Hur många och vilka som berörs kan inte försäkringskassan inte svara på.

Togs ur tjänst

Försäkringskassan har anmält det aktuella bolaget till IVO (Inspektion för vård och omsorg) samt gjort en polisanmälan.

Medarbetaren togs ur tjänst när händelsen upptäcktes och har sedan själv sagt upp sig. Under tisdagen 9 februari kommer personal- och ansvarsnämnden på Försäkringskassan ta beslut om hen kommer att polisanmälas, vilket är troligt, enligt Therese Karlberg.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av händelse och har ändrat i våra rutiner om vilka som har tillgång till den här typen av uppgifter, avslutar Therese Karlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.