Foto: SVT

Längst köer för bröstcanceroperation i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Oktober har blivit en rosa månad när det sätts ett särskilt ljus på bröstcancer.

Fortfarande är skillnaderna i vård stora mellan landstingen och var tredje bröstcancersjuk kvinna blir inte opererad inom sex veckor – som är det nationella målet.

I Sverige drabbas varje år 8 400 kvinnor och 1 500 avlider i bröstcancer vilket gör den till den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Tidig upptäckt och snabb operation har stor betydelse för överlevnad.

Nio landsting når inte det nationella målet att operera minst 75 procent inom sex veckor efter den första vårdkontakten visar Bröstcancerföreningarnas riksorganisation (BRO) i sin rapport som släpps lagom till insamlingskampanjen i oktober.

Cancervård Örebro

Att bostadsort avgör vilken vård man får är oacceptabelt anser BRO.

I Kronoberg, som är bäst, opereras 98 procent, inom sex veckor. I Örebro är det under 20 procent, enligt BRO. Verksamhetschefen för kirurgi vid Örebros universitetssjukhus, Göran Wallin, invänder dock mot hur väntetiden är beräknad och säger till Aftonbladet att det i snitt rör sig om tre veckor.

Överlag får man en snabbare väg in i vården om tumören upptäcks vid mammografiscreening jämfört med om man själv söker hjälp.

BRO lyfter också fram stora skillnader mellan olika sjukhus vad gäller hur många kvinnor som opereras med bröstbevarande kirurgi.

Skillnader i bröstcancervård

Andel bröstcancerpatienter som opereras inom sex veckor från den första vårdkontakten:

Kronoberg 97,8 %

Blekinge 96,1 %

Gävleborg 83,5 %

Dalarna 82,6 %

Jämtland 81,8 %

Norrbotten 78,8 %

Uppsala 75,5 %

Värmland 73,9 %

Skåne 70,2 %

Stockholm/Gotland 69,2 %

Jönköping 66,8 %

Halland 64,9 %

Riket 64,4 %

Västmanland 61,2 %

Västerbotten 57,6 %

Östergötland 54,8 %

Västra Götaland 54,1 %

Västernorrland 53,7 %

Kalmar 53,2 %

Södermanland 34,4 %

Örebro 19,7 %

Källa: Bröstcancerföreningarnas riksorganisations rapport Bröstcancervården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancervård Örebro

Mer i ämnet