Längst väntan på ambulans i Lekeberg

Uppdaterad
Publicerad

Lekebergsborna får vänta i snitt 22 minuter på ambulans och det är längst tid i länet. Det visar en undersökning som SVT har gjort.

I Örebro län är det tre kommuner som saknar ambulans: Degerfors, Hallsberg och Lekeberg. Räddningstjänsten i Lekeberg är kontrakterade med Region Örebro län att åka ut på enbart sjukvårdslarm med ett förmodat hjärtstopp.

– Vi tar inte våra brandkläder när vi åker ut på ett sjukvårdslarm, utan några lättare skyddskläder och ryggsäcken med hjärtstartaren och sjukvårdsmateriel, säger brandförman Håkan Zetterholm.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Någon medicinsk utbildning har de inte fått, utan den kompetensen är det ambulanspersonalen som står för.

– Vi jobbar på med de kunskaper vi har och vad vi skall göra, säger Håkan Zetterholm.

Skillnad på liv och död

I Degerfors, som också saknar en ambulans, kommer ambulansen fram på ett ”prioritet ett larm” ungefär sju minuter tidigare än vad den gör till Lekeberg. Där kan närheten till Karlskoga lasarett, som har två ambulanser, vara en orsak.

– I vissa ärenden är det absolut livsviktigt att komma under sjukvård. När det gäller hjärtstopp, hotande hjärtinfarkt och stroke är tiden väldigt viktig, säger Tony Bodin, ambulanschef i Örebro.

Varierar inom kommunen

Region Örebro län har som mål att nå 90 procent av befolkningen under 20 minuter, men det målet har de under flera år inte klarat när det gäller Lekeberg.

– Vissa delar av länet når vi inte och det är inte bara specifikt om man tittar på kommungräns. Det är skillnader i olika delar av kommunen, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, ordförande i Region Örebro län, som tror att utryckningstiden till Lekeberg kommer att vara kortare om ett år.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet