Länsstyrelsen varnar för framtida värmeböljor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Örebro varnar nu för att fler äldre personer kan komma att dö till följd av framtida värmeböljor. Det här efter att SMHI har konstaterat att klimatet i länet kommer att förändras kraftigt fram till sekelskiftet.

– Man räknar med att det på sommaren kommer att bli fler kraftiga värmeböljor till exempel och det kan få allvarliga konsekvenser för vården. Många gamla och sjuka kan drabbas väldigt hårt.

Finns det risk att äldre personer kan komma att dö?

– Ja, precis, säger klimatstrategen Mattias Sterner på länsstyrelsen i Örebro.

Metreologerna på SMHI förutspår i sin nya klimatanalys att årsmedeltemperaturen i länet kan komma att öka med mellan 3 och 6 grader. Det kommer att ge stora konsekvenser i samhället.

– Är man lite gamal och lite sjuk så kan man få akuta skador på grund av värmen, därför är det viktigt att vården och äldreboenden har beredskap för att hantera det.

I Örebro kommun har man fram till före sommaren inte haft några handlingsplaner i hur man ska agera i samband med extrem värme. Men det är åtgärdat nu.

Samtidigt kan klimatförändringen medföra fler konsekvenser.

– Något nytt som vi inte alls är förberedda för i skandinavien är skyfall. Vi har inte byggt våra städer så att vi kan hantera skyfall på ett bra sätt, säger Mattias Sterner.

Både skyfall och översvämningar likt den som var i Hallsberg nu under hösten kommer att bli vanligare.

– Det ställer lite andra krav på vår beredskap, säger Mattias Sterner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.