Foto: Polisens bilder från tillslaget i Nora

Friare syn på cannabis oroar

Uppdaterad
Publicerad

Elitdomare som misstänks odla cannabis i Nora, länsbor som tros vara inblandade i en smugglingshärva. I förra veckan kom två åtal gällande grova drogrelaterade brott, och polisen ser en liberaliserande trend när det gäller just cannabis.

– Det som oroar är att ungdomar som börjar med cannabis löper ju stor risk att fortsätta med det, och att det också leder vidare till ett missbruk av andra narkotiska preparat, säger Mats Scherp, chef för den operativa enheten på Örebropolisen.

Kampen mot cannabis är ett prioriterat område för polisen. Drogens närvaro märks på flera sätt. I förra veckan kunde Tvärsnytt berätta att två domare i en elitidrott åtalas för att ha bedrivit cannabisodling i stor skala i en industribyggnad i Nora kommun. En tredje person åtalas för medhjälp. Polisen hittade över 700 cannabisplantor som skulle kunna ge 28 kilo cannabis. Två av de inblandade har erkänt, och en tredje har erkänt delaktighet i brottet.

– Mellan tummen och pekfingret känns det som att det har varit fler upptäckter av odlingar på senare år som polisen har gjort här i Örebro, säger Mats Scherp.

Mellan 2008 och 2010 gjorde polisen flera tillslag mot cannabisodlingar i Ställdalen, Ställberg och utanför Hjortkvarn.

Åtta åtalade i smugglingshärva

Nyligen åtalades också åtta personer från Örebro, Arboga, Fellingsbro och Eskilstuna, misstänkta för inblandning i en smugglingshärva. Tre av de åtalade ska vid flera tillfällen ha smugglat in runt ett kilo cannabis åt gången vid resor från Danmark. En har erkänt, en annan har erkänt delvis och den tredje förnekar brott.

Acceptansen ökar

Polisen är orolig över en liberaliserande trend bland unga, där acceptansen för cannabis ökar.

– Det märks genom samtalen man har med ungdomarna om hur de ser på drogen, både på cannabis och på internetdroger. Man har en mer öppen inställning till just de drogerna och tycker inte att det är så farligt, säger Mats Scherp.

Det är en inställning som bekymrar polisen.

– Jag tycker det är helt fel. Det finns mycket forskning som stöder att cannabis är en väldigt farlig drog, säger Mats Scherp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.